Web lists-archives.com

Re: [Samba] Windows / / Windows 10 randomly lost connection to Samba share




Ok Basti,

There are multiple know situations where windows randomly loses connections.

I suggest start with this one.
https://support.microsoft.com/en-us/help/4471218/mapped-network-drive-may-fail-to-reconnect-in-windows-10-version-1809 


Related to : C0000006 
Are you using app and running them from the network shares? Because for that ive see also disconnect problems. 
Then post the event id and the tekst of the event log ( yes even if its in german) 


Option to disable the autodisconnect :  net config server /autodisconnect:-1  

And other possible solution if seen, ( windows 10, build 1709 and up ) 
Wrong permissions on the root of the share, shown for authenticated users ( windows defaults are shown ) 

authenticated users - Create Folder/Append Data (Apply onto: This Folder Only)
authenticated users - List Folder/Read Data (Apply onto: This Folder Only)
authenticated users - Read Attributes (Apply onto: This Folder Only)
authenticated users - Traverse Folder/Execute File (Apply onto: This Folder Only)

Some people reported that the line below was missing. 
authenticated users - read, read & execute, show folder content.

Or. Are you useing NPS, same here, kb2956344

Or, are you using wireless or cabled? And did you disable power management on the network drivers. 

You have a lots of things to check. 

You say, all computers have this, all the same models, or different computers. 
If all the same, upgradeing the network card drivers and disble its powermanagement. 

Sofar, 

Greetz, 

Louis



> -----Oorspronkelijk bericht-----
> Van: samba [mailto:samba-bounces@xxxxxxxxxxxxxxx] Namens 
> basti via samba
> Verzonden: maandag 8 april 2019 21:13
> Aan: samba@xxxxxxxxxxxxxxx
> Onderwerp: Re: [Samba] Windows / / Windows 10 randomly lost 
> connection to Samba share
> 
> I have set
> 
>  grep client /etc/samba/smb.conf
>     client min protocol = SMB2
>     client max protocol = SMB2
> 
> stop and start samba but connections are still smb3_11
> 
> /etc/init.d/samba stop
> [ ok ] Stopping smbd (via systemctl): smbd.service.
> [ ok ] Stopping nmbd (via systemctl): nmbd.service.
> /etc/init.d/samba start
> [ ok ] Starting nmbd (via systemctl): nmbd.service.
> [ ok ] Starting smbd (via systemctl): smbd.service.
> root@kes-srv-031:~# smbstatus
> 
> Samba version 4.5.16-Debian
> PID     Username     Group        Machine
>     Protocol Version  Encryption           Signing
> --------------------------------------------------------------
> --------------------------------------------------------------
> ------------
> 
> Service      pid     Machine       Connected at
> Encryption   Signing
> --------------------------------------------------------------
> -------------------------------
> 
> No locked files
> 
> smbstatus
> 
> Samba version 4.5.16-Debian
> PID     Username     Group        Machine
>     Protocol Version  Encryption           Signing
> --------------------------------------------------------------
> --------------------------------------------------------------
> ------------
> 26314   admin        domain admins 192.168.30.99
> (ipv4:192.168.30.99:64444)  SMB3_11           -
> partial(AES-128-CMAC)
> 
> 
> 
> On 08.04.19 16:47, basti via samba wrote:
> > 
> > 
> > On 08.04.19 16:20, L.P.H. van Belle via samba wrote:
> >> Hai Basti,
> >>
> >> Anything in the windows even logs? 
> >> This might be related to smb1 and windows automaticly 
> removing it.  
> > 
> > smbstatus say that all open connections are SMB2_10 and SMB3_11
> > the windows log say: german text and errorcode C0000006
> > 
> >>
> >> Or something else. 
> >> Can you check with mtr from a windows pc to the server.
> >> And same check from server to winpc so your sure its not a 
> defective network component.
> > 
> > The Problem is on more than one client. All clients are 
> win10. I think
> > is is a Problem with 4.5.16-Debian and SMB3_11.
> > 
> > I will try to set client max protocol to SMB2_10
> > 
> >> And a side notice, i recommend you to upgrade to 4.8 or 4.9. 
> > I will do it when buster is released.
> >>
> >> Greetz, 
> >>
> >> Louis
> >>
> >>
> >>
> >>
> >>> -----Oorspronkelijk bericht-----
> >>> Van: samba [mailto:samba-bounces@xxxxxxxxxxxxxxx] Namens 
> >>> basti via samba
> >>> Verzonden: maandag 8 april 2019 12:47
> >>> Aan: samba@xxxxxxxxxxxxxxx
> >>> Onderwerp: [Samba] Windows / / Windows 10 randomly lost 
> >>> connection to Samba share
> >>>
> >>> hello,
> >>>
> >>> we have a samba AD DC and some samba fileservers.
> >>>
> >>> Version: 4.5.16-Debian (van belle repo)
> >>> Debaian version: 9.8
> >>>
> >>> Some clients windows 7 and windows 10 randomly lost 
> >>> connection to share.
> >>> Loglevel is set to 3.
> >>> But i can't find any relevant entries in the log.
> >>> How can i debug the connection lost?
> >>>
> >>> Best regards;
> >>>
> >>> -- 
> >>> To unsubscribe from this list go to the following URL and read the
> >>> instructions:  https://lists.samba.org/mailman/options/samba
> >>>
> >>>
> >>
> >>
> > 
> 
> -- 
> To unsubscribe from this list go to the following URL and read the
> instructions:  https://lists.samba.org/mailman/options/samba
> 
> 


-- 
To unsubscribe from this list go to the following URL and read the
instructions:  https://lists.samba.org/mailman/options/samba