Web lists-archives.com

[Samba] "This security ID may not be assigned as the owner of this object" when trying to create a GPO




I have upgraded Samba from a NT PDC to an AD DC about a week ago. Everything went pretty well until today. I've already configured about 25 GPO's (through RSAT on a Windows 10 machine) - but when I came to add more GPO's - it wouldn't let me with the above error message. My specs are:

Samba 4.5.0
Slackware -current 64bit
Kernel 4.4.20

The client machine is a Windows 10 Pro.

On the server I tried "samba-tool ntacl sysvolreset", which completes, but sysvolcheck has always given errors from the beginning of the upgrade (and keeps on doing so):

#samba-tool ntacl sysvolcheck

ERROR(<class 'samba.provision.ProvisioningError'>): uncaught exception - ProvisioningError: DB ACL on GPO directory /var/lib/samba/sysvol/hebi.lan/Policies/{31B2F340-016D-11D2-945F-00C04FB984F9} O:LAG:DAD:P(A;OICI;0x001f01ff;;;DA)(A;OICI;0x001f01ff;;;EA)(A;OICIIO;0x001f01ff;;;CO)(A;OICI;0x001f01ff;;;DA)(A;OICI;0x001f01ff;;;SY)(A;OICI;0x001200a9;;;AU)(A;OICI;0x001200a9;;;ED) does not match expected value O:DAG:DAD:P(A;OICI;0x001f01ff;;;DA)(A;OICI;0x001f01ff;;;EA)(A;OICIIO;0x001f01ff;;;CO)(A;OICI;0x001f01ff;;;DA)(A;OICI;0x001f01ff;;;SY)(A;OICI;0x001200a9;;;AU)(A;OICI;0x001200a9;;;ED) from GPO object File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/samba/netcmd/__init__.py", line 176, in _run
    return self.run(*args, **kwargs)
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/samba/netcmd/ntacl.py", line 270, in run
    lp)
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/samba/provision/__init__.py", line 1723, in checksysvolacl
    direct_db_access)
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/samba/provision/__init__.py", line 1674, in check_gpos_acl
    domainsid, direct_db_access)
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/samba/provision/__init__.py", line 1621, in check_dir_acl raise ProvisioningError('%s ACL on GPO directory %s %s does not match expected value %s from GPO object' % (acl_type(direct_db_access), path, fsacl_sddl, acl))

I also get a not very helpful error from samba-tool gpo aclcheck:

#samba-tool gpo aclcheck

ERROR(<type 'exceptions.KeyError'>): uncaught exception - 'No such element'
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/samba/netcmd/__init__.py", line 176, in _run
    return self.run(*args, **kwargs)
File "/usr/lib64/python2.7/site-packages/samba/netcmd/gpo.py", line 1150, in run
    ds_sd_ndr = m['nTSecurityDescriptor'][0]

Could anyone provide some hints as to where I should be looking next? What bugs me is that everything was working fine until today - and it stopped working seemingly out of the blue. I was mainly adding GPO's and not touching the main config - so can't work out what could have gone wrong.

Many thanks for any hints.

--
To unsubscribe from this list go to the following URL and read the
instructions:  https://lists.samba.org/mailman/options/samba