Web lists-archives.com

[Samba] (DeviceIoControl, FSCTL_SET_SPARSE)




 

Im having an issue with what I believe might be pinned down to a need for a
proper samba configuration. 

 

The problem: sparse writes (not sure which, either write sparse files to a
system that doesn't support them, or vice versa)

 

The system:

Zfs-on-linux, samba share

 

Accessing system which is erroring:

Win7x64_ult, freefilesync

 

Error message

 

NOTHING I have done to it is fixing, including 

strict allocate = yes

strict allocate = no

share:fake_fscaps = 0

#share:fake_fscaps = 0

 

Current samba config:

[global]

    #security = user

    #passdb backend = tdbsam

 

                workgroup = MYGROUP

                #strict allocate = yes

                

                #kill printing

                printing = bsd

                printcap name = /dev/null

                load printers = no

    #spoolss

    disable spoolss = yes

                

    #aim to fix windows freefilesync copy symlinks not working

                #follow symlinks = yes

    #wide links = yes

 

    #another zpool implemention style testing with, didnt help

    #usershare path = /san/vault

    #max shares = 0 is disabled

    #usershare max shares = 100

    #usershare allow guest = no

    #share:fake_fscaps = 0

 

[homes]

                comment = Home Directories

                valid users = %S, %D%w%S

                browseable = No

                read only = No

                inherit acls = Yes

 

[san]

    comment = ZFS 'san' pool Backup File Server

    path = /san/vault

                #share:fake_fscaps = 0

    #ironically doesnt make it readonly, however, worked in favor of
writeabe, valid users, and browseable yes, on arch

    #read only = yes

    write list = @sys1

 

Writing is done on windows machine to this path, non mapped

//hostname/san/backup/..

 

Reference urls

http://www.freefilesync.org/forum/viewtopic.php?f=2
<http://www.freefilesync.org/forum/viewtopic.php?f=2&t=1650&p=13722#p13722>
&t=1650&p=13722#p13722

https://github.com/zfsonlinux/zfs

 

same problem, now on rhel7.3, followed me from an archx64 system, same pool
https://aur.archlinux.org/packages/zfs-linux-git/ 

 

Note, I tried last night to create instead a sparse vol, and mount it after
mkfs an ext3 filesystem on there, I didn't map to it separately using samba,
but I did a test write to that dir, and still, same problem.  I didn't know
how feasible it was to actually think that a sparse vol, would solve a
sparse file write issue, but it was worth a try to me. 

 

Any ideas, ideals a proper samba config that will fix this in one shot, are
warmly welcomes, I have TB's of data hanging on a thread, getting a bit
scattered, and causing a lot of other drives to have to suffer high head
writes because of it.  One failure and im on a downhill slide.  Time is of
the essence.  I have already persued a ZFS driver issue / bug path, a
FreefileSync issue / bug path, and now im out of options I think, unless its
just the way I mounted or created my pool, OR what I suspected a bad
Property on ZFS, or the samba config.  



Regards,

Brian

 

-- 
To unsubscribe from this list go to the following URL and read the
instructions:  https://lists.samba.org/mailman/options/samba