Web lists-archives.com

Re: [Samba] Need help troubleshooting TCP thrashing, possible kernel bug?




On Wed, 8 Feb 2017 15:59:16 -0600
Paul Klapperich via samba <samba@xxxxxxxxxxxxxxx> wrote:

> I have a FreeNAS 9.3 server running Samba Version 4.3.6 and a bunch of
> Windows and Linux clients. Everything's been running fine for a while
> and nothing changed on the server.
> 
> Recently (Jan 27th) some of the Archlinux clients updated from a 4.8.x
> kernel to a 4.9.x kernel. Again, things ran fine. Then on Jan 30th
> around 2am the Archlinux clients using 4.9.x kernels and utilizing
> mount.cifs to access samba shares began thrashing on TCP port 445,
> causing high CPU load on the server. These machines now cause
> thrashing after 15-20 minutes whenever a share is mounted using
> mount.cifs.
> 
> When it's thrashing, I see thousands of opened ports from a single
> client: # sockstat -4 | grep 10.0.1.87 | wc
>    10013   70091  740962
> 
> And on the client, the port is constant changing:
> $ netstat -net | grep 10.0.0.8
> tcp        0      0 10.0.1.87:53122         10.0.0.8:445
>  ESTABLISHED 0          1253359
> $ netstat -net | grep 10.0.0.8
> tcp        0      0 10.0.1.87:53700         10.0.0.8:445
>  ESTABLISHED 0          1253439
> $ netstat -net | grep 10.0.0.8
> tcp        0      0 10.0.1.87:53926         10.0.0.8:445
>  ESTABLISHED 0          1254557
> $ netstat -net | grep 10.0.0.8
> tcp        0      0 10.0.1.87:54148         10.0.0.8:445
>  ESTABLISHED 0          1253578
> $ netstat -net | grep 10.0.0.8
> tcp        0      0 10.0.1.87:54352         10.0.0.8:445
>  ESTABLISHED 0          1253604
> $ netstat -net | grep 10.0.0.8
> tcp        0      0 10.0.1.87:54518         10.0.0.8:445
>  ESTABLISHED 0          1254685
> $ netstat -net | grep 10.0.0.8
> tcp        0      0 10.0.1.87:54698         10.0.0.8:445
>  ESTABLISHED 0          1252177
> 
> As a work around, I can downgrade these client machines to any 4.8.x
> kernel and the issue goes away. My suspicion is something is weird in
> my smb.conf and a change in the 4.9.x kernels exposes that weirdness.
> Or maybe there's a bug that was introduced in 4.9 and our setup
> exposes it.
> 
> I've built 4.10rc kernels from Linus's git repo and they also have the
> problem. The 4.9 kernel I built from Linus's git has the problem, but
> the 4.8 kernel I built does not, so I don't think it's related to any
> patching done by Archlinux. I don't understand why the issue didn't
> happen immediately after upgrading kernels on the 27th, but now it
> very consistently acts up after less than 20 minutes.
> 
> Attached is the smb.conf used on one of my FreeNAS servers. I was
> able to copy that config to an Archlinux system running Samba version
> 4.5.3 (commenting lines 24, 25, 55, and 79 and adjusting the
> "interfaces =" line) and the problem persists, so it doesn't appear
> to be specific to FreeNas or Samba 4.3.6.
> 
> --
> Paul Klapperich

Unfortunately, this list removes attachments, you will need to post
your smb.conf in the actual message.

Rowland

-- 
To unsubscribe from this list go to the following URL and read the
instructions:  https://lists.samba.org/mailman/options/samba