Web lists-archives.com

debian-9.5.0-amd64-xfce-CD-1.iso missing files for install without mirror




debian-users:

I downloaded debian-9.5.0-amd64-xfce-CD-1.iso several months ago via:

https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/jigdo-cd/


Here is the local file produced by Jidgo:

2018-11-01 21:47:40 dpchrist@vstretch ~/iso/debian/9.5.0/amd64
$ ll debian-9.5.0-amd64-xfce-CD-1.iso
-rw-r--r--+ 1 dpchrist dpchrist 671088640 2018/08/12 18:34:13 debian-9.5.0-amd64-xfce-CD-1.iso


Here is the checksum of the local file:

2018-11-01 21:48:17 dpchrist@vstretch ~/iso/debian/9.5.0/amd64
$ sha256sum debian-9.5.0-amd64-xfce-CD-1.iso
e3934b8dd67f31622f8d2bdb72e91d458c05b05d59b069695274c5cb617e821c debian-9.5.0-amd64-xfce-CD-1.iso


The checksum of the file matches the checksum from the Debian site:

2018-11-01 21:51:01 dpchrist@vstretch ~/iso/debian/9.5.0/amd64
$ wget -O - https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/jigdo-cd/SHA256SUMS | grep e3934b8dd67f31622f8d2bdb72e91d458c05b05d59b069695274c5cb617e821c --2018-11-01 21:51:11-- https://cdimage.debian.org/debian-cd/current/amd64/jigdo-cd/SHA256SUMS Resolving cdimage.debian.org (cdimage.debian.org)... 194.71.11.173, 194.71.11.165, 2001:6b0:19::173, ... Connecting to cdimage.debian.org (cdimage.debian.org)|194.71.11.173|:443... connected.
HTTP request sent, awaiting response... 200 OK
Length: 912
Saving to: 'STDOUT'

- 0%[ ] 0 --.-KB/s e3934b8dd67f31622f8d2bdb72e91d458c05b05d59b069695274c5cb617e821c debian-9.5.0-amd64-xfce-CD-1.iso - 100%[===================>] 912 --.-KB/s in 0s

2018-11-01 21:51:12 (6.53 MB/s) - written to stdout [912/912]


I burned the ISO to a USB flash drive early today:

	2018-11-01 20:12:28 root@po ~
# time dd bs=1M if=/home/dpchrist/iso/debian/9.5.0/amd64/debian-9.5.0-amd64-xfce-CD-1.iso of=/dev/disk/by-id/usb-ADATA_USB_Flash_Drive_1392303332110024-0\:0
	640+0 records in
	640+0 records out
	671088640 bytes (671 MB, 640 MiB) copied, 172.411 s, 3.9 MB/s

	real	2m52.419s
	user	0m0.004s
	sys	0m0.660s


The checksum on the USB flash drive is correct:

	2018-11-01 20:17:09 root@po ~
# time dd bs=1M count=640 if=/dev/disk/by-id/usb-ADATA_USB_Flash_Drive_1392303332110024-0\:0 | sha256sum
	640+0 records in
	640+0 records out
	671088640 bytes (671 MB, 640 MiB) copied, 44.265 s, 15.2 MB/s
	e3934b8dd67f31622f8d2bdb72e91d458c05b05d59b069695274c5cb617e821c  -

	real	0m44.268s
	user	0m8.500s
	sys	0m1.176s


When I attempt to install Debian using the above flash drive:

    Boot Debian 9.5 amd64 Xfce USB flash drive:

      Debian GNU/Linux installer boot menu
      					Install

	  Language			C
	  Continent or region		North America
	  Country, territory or area	United States
	  Keymap to use			American English
	  Hostname			dj028yh2
	  Domain name			tracy.holgerdanske.com
	  Root password			********
	  Re-enter password to verify	********
	  Full name for the new user	debian
	  Username for your account	debian
	  Password			********
	  Re-enter password to verify	********
	  Select your time zone		Pacific
	  Partitioning method		manual

	    Encrypted volume (sde2_crypt) - 1.0 GB Linux device-mapper (crypt)
		 #1		1.0 GB	   f  swap	    swap
	    Encrypted volume (sde3_crypt) - 10.0 GB Linux device-mapper (crypt)
		 #1	       10.0 GB     f  btrfs	    /
	    SCSI5 (0,0,0) (sde) - 16.0 GB ATA SAMSUNG SSD UM41
		 #1  primary  999.3 MB  B  F  btrfs         /boot
		 #2  primary    1.0 GB     k  crypto        (sde2_crypt)
		 #3  primary   10.0 GB     k  crypto        (sde3_crypt)
		     pri/log    4.0 GB        FREE SPACE

	  Use a network mirror		No
	  Participate in the package usage survey
	  				No
	  Choose software to install	Debian desktop environment
	  				... Xfce
					standard system utilities

It fails with a pop-up dialog:

    	[!] Select and install software
	Installation step failed
An installation step failed. You can try to run the failing item again from the menu, or skip it and choose something else. The failing step is: Select and install software


Note that I did not select a mirror.


Apparently, debian-9.5.0-amd64-xfce-CD-1.iso is missing the packages required for a default installation (?).


If I go back and use a network mirror (my local Approx server), I can finish the install successfully:

    Select Continue -> Configure the package manager:

	  Use a network mirror		Yes
	  Protocol for file downloads	http
	  Debian archive mirror country	enter information manually
	  Debian archive mirror hostname
	  				192.168.5.25:9999
	  Debian archive mirror directory
	  				/debian/
	  HTTP proxy information	<blank>
	  Use non-free software		No
	  Use contrib software		No
	  Enable source repositories in APT
	  				Yes
	  Services to use		security updates
	  				release updates
	  Participate in the package usage survey
	  				No
	  Choose software to install	Debian desktop environment
	  				... Xfce
					standard system utilities
	  Install the GRUB boot loader to the master boot record
	  				Yes
	  Device for boot loader installation
	  				/dev/sde
	  Installation complete		Continue


Can anyone confirm this bug?


David