Web lists-archives.com

systemctl can not start X, but startx can.




Hi.
During a recent update to xorg 1:7.7+19 my graphical environment stopped initializing on reboot.

sudo systemctl isolate graphical.target 
fails to initialize the graphics card with these messages:

[   340.372] (EE) NVIDIA(GPU-0): Failed to initialize the NVIDIA GPU at PCI:5:0:0.  Please
[   340.372] (EE) NVIDIA(GPU-0):     check your system's kernel log for additional error
[   340.372] (EE) NVIDIA(GPU-0):     messages and refer to Chapter 8: Common Problems in the
[   340.372] (EE) NVIDIA(GPU-0):     README for additional information.
[   340.372] (EE) NVIDIA(GPU-0): Failed to initialize the NVIDIA graphics device!
[   340.372] (EE) NVIDIA(0): Failing initialization of X screen 0


on the other hand:
startx
initializes it with no problems.

[   150.685] (--) NVIDIA(0): Valid display device(s) on GPU-0 at PCI:5:0:0
[   150.685] (--) NVIDIA(0):     CRT-0
[   150.685] (--) NVIDIA(0):     CRT-1
[   150.685] (--) NVIDIA(0):     DFP-0 (boot)
[   150.685] (--) NVIDIA(0):     DFP-1
[   150.685] (--) NVIDIA(0):     DFP-2
[   150.687] (II) NVIDIA(0): NVIDIA GPU GeForce GT 430 (GF108) at PCI:5:0:0 (GPU-0)
[   150.687] (--) NVIDIA(0): Memory: 1048576 kBytes
[   150.687] (--) NVIDIA(0): VideoBIOS: 70.08.29.00.30
[   150.687] (II) NVIDIA(0): Detected PCI Express Link width: 16X


I haven't been able to find additional info on what the problem is.

Attached are the two complete Xorg.log files.

Can anyone help?
Thanks.

Attachment: Xorg.0.log.isolate
Description: Binary data

Attachment: Xorg.0.log.startx
Description: Binary data