Web lists-archives.com

Latest version of X not starting in buster




A couple of months ago, xserver-common, xserver-xorg-core and xserver-xorg-legacy
were upgraded from version 1.19.2 to 1.19.6 in Buster.

But since then, when starting X from the console, the process soon comes to a
grinding halt. These are the last lines:

(==) Log file: "/home/<user>/local/share/xorg/Xorg.0.log", Time: Tue Jun 12 16:18:18 2018
(==) Using config file: "/etc/X11/xorg.conf"
(==) Using config directory: "/etc/X11/xorg.conf.d"
(==) Using system config directory "/usr/share/X11/xorg.conf.d"

When I downgrade the three packages back to 1.19.2, same as in Stretch, then
X starts without problems.
Now that 1.19.6 still does not work after a few months, what could be the reason?


These are the last lines in the mentioned log file:

[    30.968] (EE) xf86OpenSerial: Cannot open device /dev/console
	Permission denied.
[    30.968] (II) console: opening input device '/dev/console' failed (Permission denied).
[    30.968] (II) console - failed to create input device '/dev/console'.
[    30.968] (EE) libinput: (unnamed): Failed to create a device for /dev/console
[    30.968] (EE) PreInit returned 2 for "(unnamed)"
[    30.968] (II) UnloadModule: "libinput"
[    30.968] (II) config/udev: Adding input device (unnamed) (/dev/ptmx)
[    30.968] (**) (unnamed): Applying InputClass "Logitech USB Laser Mouse"
[    30.968] (II) Using input driver 'libinput' for '(unnamed)'
[    30.969] (EE) systemd-logind: failed to take device /dev/ptmx: No such device
[    30.969] (**) (unnamed): always reports core events
[    30.969] (**) Option "Device" "/dev/ptmx"
[    30.969] (**) Option "_source" "server/udev"