Web lists-archives.com

bug filing question: Gnome session crashes on resume from suspend or hibernate; Nvidia driver suspected




Hello,

I am trying to determine which package to file this bug under.

My login session is frequently lost when the computer resumes from suspension or hibernation.  The computer takes me to the Gnome login screen.  About one in two resumptions fail this way.

Debian 9.3

kernel 4.15.0-1-amd64 from the "testing" repo

also, kernel 4.14.0-0.bpo.3-amd64 from "testing"

Nvidia driver from the "testing", 384.111

Nvidia card GeForce 1060

I found only two suspicious things in `nvidia-bug-report.log.gz`, which was freshly generated after the bug:

[32940.892161] [Firmware Bug]: ACPI MWAIT C-state 0x0 not supported by HW (0x0)
[32940.892198] cache: parent cpu15 should not be sleeping
[32940.892287] microcode: CPU15: patch_level=0x08001129
[32940.892650] CPU15 is up
[32940.894082] ACPI: Waking up from system sleep state S3
...
[32941.030214] nvidia 0000:23:00.0: AMD-Vi: Event logged [IO_PAGE_FAULT domain=0x000e address=0x0000000000000000 flags=0x0000]
https://pastebin.com/hQhyp8kC

and

[ 32952.583] (II) NVIDIA: Using 24576.00 MB of virtual memory for indirect memory
[ 32952.583] (II) NVIDIA: access.
[ 32952.586] (II) NVIDIA(0): ACPI: failed to connect to the ACPI event daemon; the daemon
[ 32952.586] (II) NVIDIA(0): may not be running or the "AcpidSocketPath" X
[ 32952.586] (II) NVIDIA(0): configuration option may not be set correctly. When the
[ 32952.586] (II) NVIDIA(0): ACPI event daemon is available, the NVIDIA X driver will
[ 32952.586] (II) NVIDIA(0): try to use it to receive ACPI event notifications. For
[ 32952.586] (II) NVIDIA(0): details, please see the "ConnectToAcpid" and
[ 32952.586] (II) NVIDIA(0): "AcpidSocketPath" X configuration options in Appendix B: X
[ 32952.586] (II) NVIDIA(0): Config Options in the README.
[ 32952.599] (II) NVIDIA(0): Setting mode "DFP-0:nvidia-auto-select,DFP-1:nvidia-auto-select"
[ 32952.702] (==) NVIDIA(0): Disabling shared memory pixmaps
[ 32952.702] (==) NVIDIA(0): Backing store enabled
[ 32952.702] (==) NVIDIA(0): Silken mouse enabled
[ 32952.703] (==) NVIDIA(0): DPMS enabled

I originally reported this bug on an Ubuntu thread that looked to be the same issue:  https://bugs.launchpad.net/gnome-shell/+bug/1721428/comments/74

Should this go to "nvidia-driver", "gdm3", "xorg", or some other package?

"nvidia-driver" bugs: https://bugs.debian.org/cgi-bin/pkgreport.cgi?pkg=nvidia-driver;dist=unstable

"xorg" bugs: https://bugs.debian.org/cgi-bin/pkgreport.cgi?pkg=xorg;dist=unstable

"gdm3" bugs: https://bugs.debian.org/cgi-bin/pkgreport.cgi?pkg=gdm3;dist=unstable


Thanks for your time,

  Peter