Web lists-archives.com

Re: Sound problems (mpd, mpv mainly)




Sharon Kimble <boudiccas@xxxxxxxxxxxxxxxx> writes:

> Since an upgrade on 2017-03-28 my debian Jessie system is continuously
> dropping my soundcard such that mpd and mpv have no sound at all, but,
> at this time qmmp and mplayer2 both have sound and work as they should.
>
> My sound card is an on-board chip here -
>
> cat /proc/asound/cards
>  0 [PCH            ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
>                       HDA Intel PCH at 0xf7330000 irq 50
>  1 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
>                       HDA NVidia at 0xf7080000 irq 17
>
>
> When I start or reboot this computer I do 'sudo alsactl init' to get
> sound working, and then run alsamixer, do 'F6' to choose my soundcard
> and choose option 0 in above list. Then I run mpd and can listen to my
> music and online radio. But, now the sound card is being dropped so I
> get zero sound from mpd and/or mpv when I want to watch a saved TV
> programme.
>
> On the 28th these were the programmes that were upgraded and installed -
>
>  Installed:
>     gtg:all 0.3.1-1
>     python-configobj:all 5.0.6-1
>     python-glade2:amd64 2.24.0-4
>     python-liblarch:all 2.1.0-2
>     python-simplejson:amd64 3.6.5-1
>     python-xdg:all 0.25-4
>  
>  Upgraded:
>     chromium:amd64 56.0.2924.76-1~deb8u1 => 57.0.2987.98-1~deb8u1
>     eject:amd64 2.1.5+deb1+cvs20081104-13.1 => 2.1.5+deb1+cvs20081104-13.1+deb8u1
>     firefox-esr:amd64 45.7.0esr-1~deb8u1 => 45.8.0esr-1~deb8u1
>     gir1.2-gst-plugins-base-1.0:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
>     gir1.2-gstreamer-1.0:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
>     gstreamer1.0-plugins-bad:amd64 1.4.4-2.1+deb8u1 => 1.4.4-2.1+deb8u2
>     gstreamer1.0-plugins-base:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
>     gstreamer1.0-plugins-good:amd64 1.4.4-2+deb8u2 => 1.4.4-2+deb8u3
>     gstreamer1.0-plugins-ugly:amd64 1.4.4-2+b1 => 1.4.4-2+deb8u1
>     gstreamer1.0-x:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
>     iceweasel:all 45.7.0esr-1~deb8u1 => 45.8.0esr-1~deb8u1
>     libaudiofile1:amd64 0.3.6-2+deb8u1 => 0.3.6-2+deb8u2
>     libgstreamer-plugins-bad1.0-0:amd64 1.4.4-2.1+deb8u1 => 1.4.4-2.1+deb8u2
>     libgstreamer-plugins-base1.0-0:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
>     libgstreamer1.0-0:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
>     libjbig2dec0:amd64 0.11+20120125-1 => 0.13-4~deb8u1
>     libsmbclient:amd64 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u2 => 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u4
>     libwbclient0:amd64 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u2 => 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u4
>     samba-libs:amd64 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u2 => 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u4
>     tzdata-java:all 2016j-0+deb8u1 => 2017a-0+deb8u1
>     tzdata:all 2016j-0+deb8u1 => 2017a-0+deb8u1
>     virtualbox-5.0:amd64 5.0.32-112930~Debian~jessie => 5.0.36-114008~Debian~jessie
>     vivaldi-stable:amd64 1.7.735.46-1 => 1.8.770.50-1
>
> I have since removed virtualbox and Vivaldi-stable thinking that they
> were the cause of the problem, but its made no difference.
>
> The only way I have found to regain the sound for mpd/mpv is to reboot,
> but its now beginning to happen several times a day and its impractical
> to keep rebooting.
>
> How can I get sound continuously with mpd and mpv without the card being
> seemingly dropped please?
>

And the missing link that got it all working nicely again was
'pavucontrol'. Installing and using that regained sound again.

Sharon.
-- 
A taste of linux = http://www.sharons.org.uk
TGmeds = http://www.tgmeds.org.uk
DrugFacts = https://www.drugfacts.org.uk  
Debian 8.6, fluxbox 1.3.5-2, emacs 25.1.1.1

Attachment: signature.asc
Description: PGP signature