Web lists-archives.com

Sound problems (mpd, mpv mainly)




Since an upgrade on 2017-03-28 my debian Jessie system is continuously
dropping my soundcard such that mpd and mpv have no sound at all, but,
at this time qmmp and mplayer2 both have sound and work as they should.

My sound card is an on-board chip here -

--8<---------------cut here---------------start------------->8---
cat /proc/asound/cards
 0 [PCH            ]: HDA-Intel - HDA Intel PCH
                      HDA Intel PCH at 0xf7330000 irq 50
 1 [NVidia         ]: HDA-Intel - HDA NVidia
                      HDA NVidia at 0xf7080000 irq 17

--8<---------------cut here---------------end--------------->8---

When I start or reboot this computer I do 'sudo alsactl init' to get
sound working, and then run alsamixer, do 'F6' to choose my soundcard
and choose option 0 in above list. Then I run mpd and can listen to my
music and online radio. But, now the sound card is being dropped so I
get zero sound from mpd and/or mpv when I want to watch a saved TV
programme.

On the 28th these were the programmes that were upgraded and installed -

--8<---------------cut here---------------start------------->8---
 Installed:
    gtg:all 0.3.1-1
    python-configobj:all 5.0.6-1
    python-glade2:amd64 2.24.0-4
    python-liblarch:all 2.1.0-2
    python-simplejson:amd64 3.6.5-1
    python-xdg:all 0.25-4
 
 Upgraded:
    chromium:amd64 56.0.2924.76-1~deb8u1 => 57.0.2987.98-1~deb8u1
    eject:amd64 2.1.5+deb1+cvs20081104-13.1 => 2.1.5+deb1+cvs20081104-13.1+deb8u1
    firefox-esr:amd64 45.7.0esr-1~deb8u1 => 45.8.0esr-1~deb8u1
    gir1.2-gst-plugins-base-1.0:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
    gir1.2-gstreamer-1.0:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
    gstreamer1.0-plugins-bad:amd64 1.4.4-2.1+deb8u1 => 1.4.4-2.1+deb8u2
    gstreamer1.0-plugins-base:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
    gstreamer1.0-plugins-good:amd64 1.4.4-2+deb8u2 => 1.4.4-2+deb8u3
    gstreamer1.0-plugins-ugly:amd64 1.4.4-2+b1 => 1.4.4-2+deb8u1
    gstreamer1.0-x:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
    iceweasel:all 45.7.0esr-1~deb8u1 => 45.8.0esr-1~deb8u1
    libaudiofile1:amd64 0.3.6-2+deb8u1 => 0.3.6-2+deb8u2
    libgstreamer-plugins-bad1.0-0:amd64 1.4.4-2.1+deb8u1 => 1.4.4-2.1+deb8u2
    libgstreamer-plugins-base1.0-0:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
    libgstreamer1.0-0:amd64 1.4.4-2 => 1.4.4-2+deb8u1
    libjbig2dec0:amd64 0.11+20120125-1 => 0.13-4~deb8u1
    libsmbclient:amd64 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u2 => 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u4
    libwbclient0:amd64 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u2 => 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u4
    samba-libs:amd64 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u2 => 2:4.2.14+dfsg-0+deb8u4
    tzdata-java:all 2016j-0+deb8u1 => 2017a-0+deb8u1
    tzdata:all 2016j-0+deb8u1 => 2017a-0+deb8u1
    virtualbox-5.0:amd64 5.0.32-112930~Debian~jessie => 5.0.36-114008~Debian~jessie
    vivaldi-stable:amd64 1.7.735.46-1 => 1.8.770.50-1
--8<---------------cut here---------------end--------------->8---

I have since removed virtualbox and Vivaldi-stable thinking that they
were the cause of the problem, but its made no difference.

The only way I have found to regain the sound for mpd/mpv is to reboot,
but its now beginning to happen several times a day and its impractical
to keep rebooting.

How can I get sound continuously with mpd and mpv without the card being
seemingly dropped please?

Thanks
Sharon.
-- 
A taste of linux = http://www.sharons.org.uk
TGmeds = http://www.tgmeds.org.uk
DrugFacts = https://www.drugfacts.org.uk  
Debian 8.6, fluxbox 1.3.5-2, emacs 25.1.1.1

Attachment: signature.asc
Description: PGP signature