Web lists-archives.com

Re: claws-mail sending failure




On Mon 13 Mar 2017 at 11:35:31 (-0500), Charles E. Blair wrote:
>    I have been using claws-mail for several years.  After
> I changed the server used for sending mail, receiving has
> continued to work but not sending.
> 
>    When I closed claws-mail after a failure, my screen
> displayed
> 
> > Warning SSL connection failed (A TLS packet with
> > unexpected length was received)
> > Warning couldn't start TLS session
> 
>    I reproduce below part of ./claws-mail/claws.log
> 
>    Any advice on how to fix things would be appreciated.

What was the previous server and port number that you used
previously for sending?

I can connect to smtp.illinois.edu on port 587 just fine, though
I obviously have no login credentials (and don't want any).

It looks to me as if you may be connecting unencrypted, and then
trying to start TLS. I connected encrypted, received a certificate,
and then I said "ehlo junk". I received:

250-smtp.illinois.edu Hello [192.17.23.217]
250-SIZE 104857600
250-PIPELINING
250-DSN
250-ENHANCEDSTATUSCODES
250-AUTH GSSAPI NTLM LOGIN
250-8BITMIME
250-BINARYMIME
250 CHUNKING

It seems a bit dated, having AUTH LOGIN but no PLAIN.
I think that just means you send the username and password separately,
rather than together in one line.

> [11:12:42] * message: Account 'c-blair@xxxxxxxxxxxxxxxxx': Connecting to SMTP server: smtp.illinois.edu ...
> [11:12:42] SMTP< 220 smtp.illinois.edu Microsoft ESMTP MAIL Service ready at Mon, 13 Mar 2017 11:12:41 -0500
> [11:12:42] ESMTP< 250-smtp.illinois.edu Hello [192.17.23.217]
> [11:12:42] ESMTP< 250-STARTTLS
> [11:12:42] ESMTP> STARTTLS
> [11:12:42] ESMTP< 220 2.0.0 SMTP server ready
> [11:12:42] ** warning: couldn't start TLS session
> [11:12:42] *** error: Error occurred while sending the message.

Cheers,
David.