Web lists-archives.com

Re: segfault in xwin-xdg-menu.exe




> Il 11 maggio 2018 alle 19.12 Ken Brown <kbrown@xxxxxxxxxxx> ha scritto:
> 
> On 5/11/2018 11:29 AM, Fabio Rossi wrote:
> 
> > I have just made a fresh cygwin installation on windows 10 pro 32bit using setup 2.891. I have selected xorg-server, xinit, vim and gdb packages. I have modified the Xwin server configuration as described in https://x.cygwin.com/docs/faq/cygwin-x-faq.html#q-startxwinrc-exit and later I have successfully started it by using the action "cygwin-x\xwin server" under Windows programs menu. The X server is running with display :0.0 and its icon is visible in the tray bar.
> > 
> > On another system installed months ago I have the xdg menu application already running (it's automatically started by the xwin startup script) but I didn't need to follow the above mentioned trick described in the FAQ.
> > 
> > In a cygwin terminal I then try starting manually xwin-xdg-menu by using:
> > 
> > $ DISPLAY=:0 xwin-xdg-menu.exe
> > 
> > but I get a segmentation fault. With gdb I get the following backtrace:
> > 
> > $ DISPLAY=:0 gdb xwin-xdg-menu.exe
> > 
> > GNU gdb (GDB) (Cygwin 7.10.1-1) 7.10.1
> > Copyright (C) 2015 Free Software Foundation, Inc.
> > License GPLv3+: GNU GPL version 3 or later <http://gnu.org/licenses/gpl.html>
> > This is free software: you are free to change and redistribute it.
> > There is NO WARRANTY, to the extent permitted by law. Type "show copying"
> > and "show warranty" for details.
> > This GDB was configured as "i686-pc-cygwin".
> > Type "show configuration" for configuration details.
> > For bug reporting instructions, please see:
> > <http://www.gnu.org/software/gdb/bugs/>.
> > Find the GDB manual and other documentation resources online at:
> > <http://www.gnu.org/software/gdb/documentation/>.
> > For help, type "help".
> > Type "apropos word" to search for commands related to "word"...
> > Reading symbols from xwin-xdg-menu.exe...(no debugging symbols found)...done.
> > (gdb) run
> > Starting program: /usr/bin/xwin-xdg-menu.exe
> > [New Thread 6888.0x1578]
> > [New Thread 6888.0xecc]
> > [New Thread 6888.0x404]
> > [New Thread 6888.0x1bdc]
> > [New Thread 6888.0x6f4]
> > [New Thread 6888.0xdd4]
> > [New Thread 6888.0x1b04]
> > [New Thread 6888.0xf38]
> > 
> > Program received signal SIGSEGV, Segmentation fault.
> > 0x6d0af8f0 in cygfontconfig-1!FcFreeTypeQueryFace () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > (gdb) bt
> > 
> > #0 0x6d0af8f0 in cygfontconfig-1!FcFreeTypeQueryFace () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #1 0x6d0ab98b in cygfontconfig-1!FcFileScanConfig () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #2 0x6d0abd59 in cygfontconfig-1!FcFileScanConfig () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #3 0x6d0abfb6 in cygfontconfig-1!FcDirCacheScan () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #4 0x6d0a762c in cygfontconfig-1!FcConfigAddCache () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #5 0x6d0a76d6 in cygfontconfig-1!FcConfigBuildFonts () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #6 0x6d0b0cce in cygfontconfig-1!FcInitLoadOwnConfigAndFonts () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #7 0x6d0b0cff in cygfontconfig-1!FcInitLoadConfigAndFonts () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #8 0x6d0a4845 in cygfontconfig-1!FcConfigDestroy () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #9 0x6d0a63ce in cygfontconfig-1!FcConfigSubstituteWithPat () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #10 0x6d0a6d97 in cygfontconfig-1!FcConfigSubstitute () from /usr/bin/cygfontconfig-1.dll
> > 
> > #11 0x6c0a5cc5 in pango_cairo_fc_font_get_type () from /usr/bin/cygpangocairo-1.0-0.dll
> > 
> > #12 0x6c084c87 in pango_fc_font_get_raw_extents () from /usr/bin/cygpangoft2-1.0-0.dll
> > 
> > #13 0x6c0cc090 in pango_color_parse () from /usr/bin/cygpango-1.0-0.dll
> > 
> > #14 0x6c0cd68a in pango_itemize_with_base_dir () from /usr/bin/cygpango-1.0-0.dll
> > 
> > #15 0x6c0d5c89 in pango_layout_line_get_extents () from /usr/bin/cygpango-1.0-0.dll
> > 
> > #16 0x6c0d7c72 in pango_layout_move_cursor_visually () from /usr/bin/cygpango-1.0-0.dll
> > 
> > #17 0x6c0d8204 in pango_layout_get_size () from /usr/bin/cygpango-1.0-0.dll
> > 
> > #18 0x6b8bd65a in rsvg_state_reconstruct () from /usr/bin/cygrsvg-2-2.dll
> > 
> > #19 0x6b8bd569 in rsvg_state_reconstruct () from /usr/bin/cygrsvg-2-2.dll
> > 
> > #20 0x6b8bd936 in rsvg_state_reconstruct () from /usr/bin/cygrsvg-2-2.dll
> > 
> > #21 0x6b8b742c in rsvg_new_ellipse () from /usr/bin/cygrsvg-2-2.dll
> > 
> > #22 0x6b8b78ad in rsvg_new_ellipse () from /usr/bin/cygrsvg-2-2.dll
> > 
> > #23 0x6b8b8332 in rsvg_node_draw () from /usr/bin/cygrsvg-2-2.dll
> > 
> > #24 0x6b8c5834 in rsvg_handle_render_cairo_sub () from /usr/bin/cygrsvg-2-2.dll
> > 
> > #25 0x6b8c600f in rsvg_handle_get_pixbuf_sub () from /usr/bin/cygrsvg-2-2.dll
> > 
> > #26 0x6b8c60a7 in rsvg_handle_get_pixbuf () from /usr/bin/cygrsvg-2-2.dll
> > 
> > #27 0x6a5112e9 in ?? () from /usr/lib/gdk-pixbuf-2.0/2.10.0/loaders/cygpixbufloader-svg.dll
> > 
> > #28 0x6cb89918 in gdk_pixbuf_loader_close () from /usr/bin/cyggdk_pixbuf-2.0-0.dll
> > 
> > #29 0x6cb8620c in gdk_pixbuf_format_copy () from /usr/bin/cyggdk_pixbuf-2.0-0.dll
> > 
> > #30 0x6cb871cb in gdk_pixbuf_new_from_stream_at_scale () from /usr/bin/cyggdk_pixbuf-2.0-0.dll
> > 
> > #31 0x6bbae43d in gtk_icon_info_free () from /usr/bin/cyggtk-x11-2.0-0.dll
> > 
> > #32 0x6bbb169c in gtk_icon_info_load_icon () from /usr/bin/cyggtk-x11-2.0-0.dll
> > 
> > #33 0x00401eee in ?? ()
> > 
> > #34 0x004023ce in ?? ()
> > 
> > #35 0x0040249f in ?? ()
> > 
> > #36 0x004025fb in ?? ()
> > 
> > #37 0x00403bf3 in ?? ()
> > 
> > #38 0x61007a27 in cygwin_exit_return () from /usr/bin/cygwin1.dll
> > 
> > #39 0x00000001 in ?? ()
> > 
> > #40 0x0068cc6c in ?? ()
> > 
> > #41 0x610056c2 in _cygtls::call2(unsigned long (*)(void*, void*), void*, void*) () from /usr/bin/cygwin1.dll
> > (gdb)
> > 
> > It seems a problem with fontconfig. Any hint?
> 
> Could it be the same problem as this?
> 
> https://cygwin.com/ml/cygwin/2018-04/msg00325.html
> 
> Ken

Thanks for the reference, it seems the same problem. I have tried stracing the problem, but I don't see a clear failure in the trace log. The size is quite large, it's ~ 245 kB when bzipped, if someone is interested I can post it somewhere later.

--
Problem reports:       http://cygwin.com/problems.html
FAQ:                   http://cygwin.com/faq/
Documentation:         http://cygwin.com/docs.html
Unsubscribe info:      http://cygwin.com/ml/#unsubscribe-simple