Web lists-archives.com

Re: cygwin installation fails in Windows 10 when running with --quiet-mode




On 2017-12-19 01:37, Arkady wrote:
> On Mon, Dec 18, 2017 at 8:50 PM, Arkady wrote:
>> On Mon, Dec 18, 2017 at 7:41 PM, Arkady wrote:
>>> On Mon, Dec 18, 2017 at 7:27 PM, Arkady wrote:
>>>> I am trying to do:
>>>> setup-x86_64.exe -q -p wget -v
>>>> The installation fails with the last line
>>>> "Changing gid to Administrators" and a small dialog box
>>>> "setup-x86_64.exe" has stopped working
>>>> A problem caused the program to stop working correctly..."
>>>> I tried
>>>> setup-x86_64.exe -q -p wget -v -B
>>>> and
>>>> setup-x86_64.exe -q -p wget -v -B -R C:\Windows\Temp
>>>> The same result - the setup fails
>>>> The interactive GUI installation works fine.
>>>> The quiet mode fails to install/update Cygwin on the machine where it 
>>>> is already installed.
>>>> What am I missing?
>>>> Thanks.
>>> I tried again on the clean Windows VM
>>> setup-x86_64.exe -q -B -R C:\Users\user\Downloads -s http://cygwin/mirror/constant.com
>>> After that I tried
>>> setup-x86_64.exe -q -B -R C:\Users\user\Downloads -s http://cygwin/mirror/constant.com -p wget,screen
>>> Both worked. Looks like my bad
>> Reproduced again with Autounattend.xml
>> My goal is to prepare a Windows machine with Cygwin installed. I am
>> trying to script the process.
>> I have the following section the Autounattend.xml file
>>                 <SynchronousCommand wcm:action="add">
>>                     <CommandLine>cmd.exe /c C:\Windows\Temp\setup-x86.exe -q -R C:\cygwin -l C:\Windows\Temp --packages "wget,zip,screen" -s http://cygwin.mirror.constant.com</CommandLine>
>>                     <Description>Install Cygwin</Description>
>>                     <Order>99</Order>
>>                     <RequiresUserInput>true</RequiresUserInput>
>>                 </SynchronousCommand>
>> The whole file is
>> https://github.com/larytet/auto-win/blob/master/autounattend/packer-floppy-win10/Autounattend.xml
>> The installation fails with the same
>> "setup-x86.exe has stopped working".
>> I do not see output, but I bet that this is the same
>> "Changing gid to Administrators" problem.>> I suspect that this is something related to running as an
>> Administrator or System.
>> I will greatly appreciate any tip.
> Another update: the quite mode sometimes succeeds. I estimate that the 
> success rate is 30%. It rarely succeeds very first time.
> The problem is definitely not new. See, for example,
> https://github.com/boxcutter/windows/blob/master/floppy/cygwin.bat#L50
> The batch start with rather encouraging
> "Force CYGWIN_ARCH to 32-bit - 64-bit seems to crash a lot"

If you complete the quote with the later comment suffix
	"... on Windows 2008 and 2012"
that may have been true on server installs five or ten years ago, almost half
Cygwin's history, but Cygwin 64 bit has come a long way in that time, as has
Windows 64 itself, Cygwin Windows server support, and the Cygwin 64 bit packages
supported.
Many of us with 64 bit machines and OSes have been running Cygwin 64 bit since
the Cygwin packages we needed became available on Cygwin 64 bit.
Nowadays, you should install the Cygwin arch matching your OS, and Cygwin 64 bit
is recommended if you need to install a lot of packages with DLLs, e.g. X Window
System, especially if you want to run full Gnome or KDE desktops, with many apps
and many dependencies on library packages.

> Indeed 32 bits installer sometimes works.

Cygwin 32 bit and setup-x86 will not work on Windows 64 bit server (2008R2 and
newer) that no longer have 32 bit WoW subsystem support.
You may be unable to set up to run a lot of apps with many dependencies on
libraries in the available address space.

-- 
Take care. Thanks, Brian Inglis, Calgary, Alberta, Canada

--
Problem reports:       http://cygwin.com/problems.html
FAQ:                   http://cygwin.com/faq/
Documentation:         http://cygwin.com/docs.html
Unsubscribe info:      http://cygwin.com/ml/#unsubscribe-simple